Hoe werkt een keukenmachine?

Een keukenmachine is een veelzijdig keukenapparaat dat bijna elk voedsel snel en gemakkelijk kan fijnhakken, snijden, raspen, malen en pureren. Sommige modellen kunnen de thuiskok ook assisteren bij het maken van citrus- en groentesap, het roeren van cakebeslag, het kneden van brood, het stijfklopt van eiwitten en het malen van vlees en groenten.

De keukenmachine werd in 1973 geïntroduceerd op de Noord-Amerikaanse markt door de ingenieur Carl Sontheimer, die een jaar had besteed aan het aanpassen van een Franse industriële blender voor de thuiskok. Het duurde een paar jaar voordat de consumenten beseften hoe nuttig het nieuwe apparaat kon zijn, maar eenmaal dit gebeurde, werd de keukenmachine een bestseller. Sontheimers uitvinding revolutioneerde de voedselpreparatie in huishoudens over de hele wereld.

In dit artikel leren we over keukenmachines en hoe we ze kunnen gebruiken om veel voorkomende taken in de keuken uit te voeren. We nemen je ook stap voor stap mee in een eenvoudig recept voor je keukenmachine.

De basiselementen

Moderne keukenmachines zijn er in drie basale maten: groot, compact en mini. Hoe groot ze ook zijn, de basiselementen zijn altijd hetzelfde: een motor, een kom met deksel en voedselrooster, en een set attachments.

De motor zit in het basisstation van het apparaat, en is het zwaarste onderdeel van het apparaat. keukenmachines in volle grootte hebben over het algemeen grotere en krachtigere motoren, en kunnen meer dan 9 kg wegen. Dit gewicht heeft een praktische waarde: hoe zwaarder het basisstation, hoe stabieler het apparaat. Hoewel de eerste keukenmachine basissen bedekt waren met alleen witte, harde kunststof, zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar in een scala aan kleuren en met metalen en kunststof afwerkingen, zodat je apparaat past bij je keukeninrichting.

Vanuit de motor komt een as omhoog die de attachments aandrijft. De kom, die meestal gemaakt is van duurzaam, doorzichtig kunststof, past op deze as en sluit vast. Het deksel, meestal van hetzelfde materiaal, sluit vast op de bovenkant van de kom; in veel oudere modellen draait het vastzetten van het slot de motor aan, maar nieuwere modellen hebben over het algemeen een aan-/uitschakelaar of knop.

Het deksel heeft een voedselrooster met een duwstang. Je kunt voedsel door dit voedselrooster in het apparaat duwen met de duwstang. Sommige modellen hebben bredere en smallere voedselroosters voor gebruik met grotere en kleinere voedselsoorten. De grootte van de kom varieert per apparaat:

Volle kommen hebben over het algemeen een capaciteit van 9 tot 13 cups.
Compacte kommen kunnen 5 tot 7 cups accommodate.
Mini-kommen kunnen 2 tot 5 cups bevatten.
Sommige modellen worden geleverd met een grote en kleine kom voor gebruik met dezelfde basis.

In de volgende sectie kijken we naar de attachments die een keukenmachine gebruikt om te snijden en te hakken.

In een eenvoudige keukenmachine passen de attachments over de as binnen in de kom. Standaard attachments voor een keukenmachine zijn een s-vormige blad — ook bekend als een sabatierblad — en rasp- en snijschijven.

Het sabatierblad zit aan de onderkant van de kom. Het bestaat uit twee kleine, gebogen bladen die aan tegenoverliggende zijden van een centrale plastic pilaar zijn geplaatst die op de as past die binnen in de kom zit. De bladen van het sabatier zijn meestal van metaal, maar soms ook van hard plastic. Je vindt misschien dat metalen bladen de voorkeur hebben omdat ze langer scherp blijven.

De rasp- en snijschijven zijn van metaal en zitten bovenaan de kom, over de as. Je duwt het voedsel door de voedselbuis en het maakt contact met het discus, waarna het in de kom geraspt of gesneden wordt. De gaten in de rasp- en snijschijven kunnen fijne, middelgrote of grove stukjes voedsel opleveren. Je kunt deze verschillende versies van de schijven apart aanschaffen als ze niet bij je keukenmachine worden meegeleverd.

Uitbreidingen en accessoires

Naast de standaardattributen die bij je keukenmachine worden geleverd, kun je je uitrusting aanvullen en je apparaat veelzijdiger maken door extra attachments te kopen.

Andere veel voorkomende attachments zijn

Een deegblad – Dit blad is van plastic of metaal en heeft minder gebogen (rechtere) paddles dan het sabatierblad. Je gebruikt dit om deeg te maken voor brood en pizza.

Een eiwitklopper – Dit attachment heeft twee rechte armen met grote open paddles aan de uiteinden. Je gebruikt dit om eiwitten en slagroom op te kloppen, waarbij voldoende lucht wordt geïncorporeerd om een ​​luchtig eindproduct te verkrijgen.

Een julienne-schijf – Dit stuk heeft een rij uitstekende, korte, scherpe tanden. Je gebruikt dit om voedsel in lange, dunne stokjes te snijden.

Een frietjeschijf – Dit is vergelijkbaar met de julienne-schijf, maar geeft grotere, dikkere stukken.
Een citruspers – Dit is een bolvormig attachment dat op de as past en draait om het sap uit sinaasappels, grapefruits, citroenen, limoenen, etc. te persen.

Een niet-citruspers – Dit pureert fruit en groenten die in de voedselbuis worden geïntroduceerd, verzamelt het sap in het midden en zeef het sap in de onderkant van de kom.

Je kunt ook een speciale container vinden om alle attachments op één plek te houden, en extra werkkommen, wat handig kan zijn als je verschillende dingen in de keukenmachine maakt en de kom tussen de taken niet wilt afwassen.

Ook, zoals hierboven vermeld, hebben sommige modellen verschillende voedselbuizen en kommen die met dezelfde basis kunnen worden gebruikt. Dit kan je helpen een reeks taken uit te voeren zonder dat je twee verschillende apparaten hoeft te kopen.

Hoe gebruik je de keukenmachine?

Goed, je hebt een keukenmachine met alle accessoires die je nodig hebt. Hoe gebruik je het nu? Met de raspdiscus maak je snel en efficiënt ingrediënten zoals kaas en wortels klaar, en de snijdiscus geeft perfecte, gelijke plakjes aan patatjes en appels in een mum van tijd. Je duwt het voedsel gewoon door de voedselbuis met de duwstok. Het hakken, malen en pureren vereisen wat meer techniek. Laten we dit illustreren door te leren hoe we verse salsa kunnen maken met onze processor.

Een basisrecept voor salsa

Je weet dat verse salsa groenten bevat zoals tomaten en pittige chilis; het kan ook ingrediënten bevatten zoals uien, knoflook en verse koriander. Je zou geneigd zijn om alle ingrediënten gewoon in de keukenmachine te gooien en het aan te zetten, maar je zult eindigen met iets dat meer op gazpacho-soep lijkt dan op salsa.

Het is beter om in etappes te werken, omdat de verschillende ingrediënten in je salsa verschillende textures hebben: je wilt de chili’s en knoflook fijngehakt hebben zodat hun smaak gelijkmatig verdeeld is; je wilt de sjalotten en koriander fijngehakt maar niet fijngeperst hebben, zodat kleine groene stukjes zichtbaar zijn; en je wilt je tomaten in hapklare stukjes. Om deze variatie in grootte en structuur te bereiken, moet je de ingrediënten één of twee tegelijk toevoegen, ze vervolgens verwerken.

Omdat de knoflook en chili’s het meest verwerken nodig hebben, beginnen we met hen. Schil een teentje knoflook, verwijder de steel van een pittige chili en doe ze in de bodem van je keukenmachine. Zet hem dan aan. Je ziet dat de knoflook en chili snel fijngehakt worden, maar als je kom groot is, kan het zijn dat ze tegen de zijkant worden gegooid, ver van de messen. Je moet de motor uitzetten en de kom schrapen, zodat de stukjes voedsel dichter bij de messen komen te liggen. (Veel keukenmachines worden geleverd met een kleine plastic spatel hiervoor.)

Je zult ook merken dat het toevoegen van een beetje vloeistof (een eetlepel verse limoensap, water of olijfolie zou perfect zijn voor je salsa) ervoor zorgt dat voedsel dat tegen de zijkant van de kom gegooid wordt, snel weer naar beneden druppelt. Je zult ook merken dat het gebruik van een pulsactie – het aanzetten van de motor voor één seconde, het uitzetten voor één seconde, dan weer aanzetten voor één seconde – de voedseltijd geeft om naar beneden te druppelen bij de messen. Pulsen is een van de belangrijkste technieken van de keukenmachine; het geeft je de mogelijkheid om de structuur van je voedsel in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat je het niet oververwerkt.

Na 10 tot 15 een seconde pulses, en diverse schrapes aan de zijkanten, zou je knoflook en chili’s fijngeperst moeten hebben. Nu voegen we de sjalot en koriander toe. Zorg ervoor dat je alle groenten goed wast en de wortels en ruwe stukjes afsnijdt. Haal de plug uit de voedselbuis, doe er een sjalot en een kleine handvol koriander in, vervang de plug en gebruik vijf een seconde pulses om de groenten fijn te hakken, halverwege de kom schrapend.

Nu de tomaten. Snijd ze eerst in de lengte door midden, vervolgens in vieren en snijd de steeltip eraf. Voer nu de tomaatblokjes in de kom door de voedselbuis (met de motor uit) en verwerk ze met drie of vier een seconde pulses. Voila! Gemakkelijke salsa, prachtig bereid. Giet je meesterwerk in een kom, breng op smaak met zout en pak wat maischips!

Veelgestelde vragen


Kan je een keukenmachine in plaats van een blender gebruiken?
Hoewel blenders goed zijn in sommige taken, laten keukenmachines je toe om in grotere batches te werken. keukenmachines hebben ook een meer geavanceerde set van messen, waardoor ze veel meer kunnen dan blenders. Dit omvat het kneden van deeg, wat iets is wat blenders gewoon niet kunnen doen.
Hoe is een keukenmachine anders dan een blender?
keukenmachines hebben meer efficiënte messen die goed zijn in het snijden en hakken van voedsel dat dikker is. In tegenstelling tot blenders hebben keukenmachines ook niet zoveel vloeistof of water nodig tijdens het gebruik. Blenders zijn beter voor dingen zoals milkshakes en smoothies maken.
Is een keukenmachine het waard?
Aangezien het de behoefte aan een aparte hakker, mixer en blender annihilat, zijn keukenmachines zeker het waard. Als bonus maken ze ook voor een makkelijker opruimen.
Heb ik echt een keukenmachine nodig?
Als je niet van het hakken en snijden houdt, maar wel graag kookt, kan een keukenmachine een goede investering zijn. Het zal de tijd die je doorbrengt in de keuken verminderen en het koken minder arbeidsintensief maken.