Waar moet ik op letten voordat ik een keukenmachine koop?

Houd ook rekening met de beschikbare ruimte in uw keuken en de grootte van de keukenmachine. Voedselblenders kunnen al snel erg omslachtig worden en nemen daardoor veel ruimte in beslag op je aanrecht. Heb je een kleine keuken of wil je gewoon niet dat je blender te veel ruimte in beslag neemt? Gelukkig zijn er ook genoeg compacte keukenapparatuur met volledige functionaliteit. Zie hier kleine keukenmachines (tot 4 liter) en hier grote keukenmachines (vanaf 6 liter).

Gewicht van de keukenmachine

Houd ook rekening met het gewicht van de keukenmachine. Sommige keukenapparatuur is erg zwaar en kan tot 10 (!) Kg wegen. Als je je keukenmachine vaak wilt verplaatsen, kun je je voorstellen dat je beter voor een lichter en compacter model kunt kiezen.

Het maximale vermogen van de keukenmachine

Bij alle soorten keukenmachines – van foodblenders tot (staafmixers) en foodblenders – is de kracht van een keukenmachine een belangrijk aspect. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine en hoe minder moeite je steekt in het verwerken van de ingrediënten. Je kunt je voorstellen dat een foodblender die deeg moet kneden meer watt heeft dan een mixer waar je alleen slagroom of deeg op hoeft te kloppen. Het vermogen van de keukenmachine wordt uitgedrukt in watt.

Het aantal standen van de keukenmachine

Ook slim om te zien: het aantal standen van de keukenmachine. Als je het deeg wilt kneden, heb je natuurlijk een hogere stand nodig dan bij het opkloppen van room. Zeker bij een food blender, dus het is belangrijk om te kijken hoeveel standen de machine aan kan, bij een keukenmachine is het aantal sleuven minder belangrijk. Sommige keukenmachines hebben ook een puls stand. Met deze knop bedient u de machine zeer snel als u deze ingedrukt houdt. Heb je de knop weer losgelaten? Dan stopt de machine direct. Deze instelling is vooral ideaal voor het snel mengen of hakken van ingrediënten.

De bijpassende mengkom

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en mix ze vervolgens. Wil je deeg maken en deeg kneden voor taarten of grote pizza’s? Dan is het fijn als je ook nog een ruime schaal tot je beschikking hebt. Voedselblenders hebben doorgaans grotere kommen dan voedselblenders, maar kunnen ook aanzienlijk variëren in inhoud. Je hebt bijvoorbeeld een mengkom van 1 of 2 liter, maar ook een mengkom van 5 liter.

Houd daar dus rekening mee bij het kopen van een foodblender! Let niet alleen op het materiaal in de kom, maar ook op het materiaal waarvan het is gemaakt. De meeste keukenmachines worden geleverd met een roestvrijstalen mengkom, die je in de vaatwasser kunt wassen en de mixer niet beschadigt. Andere keukenmachines (en vooral keukenmachines) hebben plastic kommen, die minder duurzaam zijn dan roestvrijstalen kommen. Ben je op zoek naar een kleine of grote keukenmachine?