7 tips voor het kopen van de beste keukenmachine

Welke keukenmachine voor jou geschikt is, hangt van een aantal zaken af. Hoe vaak ga je dit apparaat in je keuken gebruiken, gebruik je deze bijvoorbeeld dagelijks of één keer per week als je kookt? Waar wil je de machine vooral voor gebruiken? En hoeveel zou je willen uitgeven? Houd bij de aanschaf van een keukenmachine rekening met deze factoren.

keukenmachine
Keukenmachine Philips

Het is belangrijk om eerst te bepalen waar je een keuken machine voor gaat gebruiken en welke functies deze echt minimaal moet hebben.

1. Foodblender of keukenmachine

Veel mensen denken dat foodblender en keukenmachine hetzelfde zijn, maar er is een groot verschil tussen deze twee keukenapparaten. Je gebruikt de foodblender voornamelijk om te koken, terwijl je de machine meer gebruikt om te bakken. Bepaal onder andere door het beantwoorden van deze vraag welke machine het beste bij u past.

2. Grootte van de keukenmachine

Heb je veel ruimte in je keuken voor een grote keukenmachine? Ga je de keukenmachine op het aanrecht laten staan of haal je deze bij gebruik tevoorschijn uit een keukenkast of de voorraadkast. Op basis van deze vragen kun je bepalen wat de grootte van jouw keukenmachine kan zijn.

Iedere fabrikant van keukenmachines meld op de website altijd de correcte maten dus deze vraag is eenvoudig via Google te beantwoorden.

3. Keukenmachine gewicht

Het gewicht van de keukenmachine is onder andere afhankelijk van het soort aanrecht wat je in de keuken hebt of de planken waar de keukenmachine op geplaatst wordt als je deze uit het zicht opbergt.

Bedenk vooraf dus wat het maximale gewicht kan zijn wat jij kwijt kunt om achteraf niet verrast te worden.

4. Capaciteit keukenmachine

Hoe hoger het wattage, hoe meer vermogen de keukenmachine heeft om de ingrediënten te verwerken.

Energie is vooral belangrijk als je taaie ingrediënten zoals noten of grote hoeveelheden dik deeg wilt verwerken. Kies daarom een keukenmachine met een capaciteit die je nodig hebt.

Deeg kneden voor brood, raspen en misschien zelfs noten hakken: dit is in principe wat een keukenmachine kan met een hoge capaciteit. Vraag je vooraf bij het kiezen van een model af of jij al deze functionaliteit nodig hebt.   

5. Welke mengkom?

Als je regelmatig veel deeg kneedt, is het een goed idee om een grote mengkom te hebben. Let dus bij het kopen van je keukenmachine op hoeveel liter je in een mengkom kunt doen.

Globaal kun je aanhouden een mengkom tot vier liter, van vier tot zes liter en meer dan zes liter. Uiteraard is het afhankelijk van wat je wilt maken hoe groot de mengkom van de keukenmachine moet zijn.

6. Beschikbaar budget

Bepaal hoeveel je wilt betalen voor een nieuwe keukenmachine. Kies je voor een luxe, duur A-merk zoals bijvoorbeeld Philips of een betaalbaar alternatief van een B-merk. Een A-merk wil niet direct zeggen dat de kwaliteit ook veel beter is, houdt hier rekening mee.

Keukenmachines zijn te vinden voor een budget tussen de 100 euro en de 1000 euro of meer. Wat is het verschil binnen dit budget? Uiteraard het merk maar ook het aantal meegeleverde accessoires bijvoorbeeld spelen een rol in de prijs.

7. Bekend merk?

Sommige merken hebben jarenlange ervaring in het vervaardigen van keukenmachines (zoals Bosch of KitchenAid). Meestal vindt u de kwaliteit en duurzaamheid van deze machines een stuk beter. Uiteraard is een bekend merk ten eerste geen garantie voor een succesvol product. Daarnaast hebben ook a-merken last van zogenaamde ‘maandagochtend’ modellen waar vanaf het begin al problemen mee zijn die nooit opgelost kunnen worden.

Wat wel aan te nemen is dat is dat de garantie van een A-merk meestal beter geregeld zal zijn dan van minder bekende merken.